Möjliga förklaringar

Varför övergav då hammarbyarna sin ishockeyförening? Här är några av förklaringarna till varför "Bajens" mest framgångsrika sektion tilläts gå bort i stilla ensamhet:

Huvudsakligen ett landsortslag

På Hammarbys fotbollsmatcher samlas i huvudsak inflyttade landsortsbor, dragna till vad de tror är ett riktigt stockholmslag. Dessa personer från småorter från hela Sverige hade oftast redan ett hockeylag kärt i hjärtat och därför kunde en person som hejade på Hammarby i fotboll några dagar senare och bara 100 meter bort stå på en annan läktare och heja på Hammarbys motståndare. Vanliga kombinationer inkluderar Bajen/Leksand, Bajen/Modo, Bajen/Färjestad och Bajen/Västerås IK.

Hammarbys dåliga resultat

Det går att dra en tydlig linje mellan föreningens dåliga sportsliga resultat och hur hammarbyarna sakta försvann från matcherna. Alla föreningar får ökad/minskad publik i samband med sportsliga framgångar/misslyckanden, men i fallet Hammarby Hockey är skillnaden ovanligt stor. Kanske var de stora framgångarna man hade för många decennier sedan för jobbiga att bära när förening slogs i andradivisionen vilket gjorde att många istället valde att lägga fokus på medias favoritlag Hammarby Fotboll.

Vanskötsel av föreningen

Som synes i vår historia över Hammarby ishockey så var föreningen dåligt skött och mot slutet försökte man sälja ut allt man hade till företag eller andra föreningar. När även publiken uteblev fanns det inte någon kompetens eller vilja kvar att rädda föreningen varför den till slut inte klarade sig och gick bort 2008.