Leksand

Kopplingen Hammarby Ishockey - Leksand

Som vi konstaterade på sidan möjliga förklaringar till att fansen försvann var ett grundläggande problem för Hammarby Ishockey att så många av deras supportrar endast hejade på Hammarby i fotboll. I ishockey var det istället andra lag som höjde pulsen på de grön-vita, och allra mest populära hos gemene "bajare" är Leksand.

Ett kanske övertydligt exempel på detta är att det nya Hammarby Ishockey som bildades år 2013 (alltså inte att förväxla med originalet som försvann för gott 2008) gärna jämför sig själva med just Leksand. Se denna intervju med Hammarby hockeys tränare Håkan Ferm där han gör sitt bästa för att stärka tesen om en väldigt stark koppling mellan "Bajen" och landsortsklubbar som Leksand.

Hammarby Ishockey och Leksand

Samma fenomen syns också tydligt på den här bilden från matchen Paris Saint Germain-Hammarby på Tele2 Arena i juli 2013.

bajen-leksand-hammarby-ishockey.jpg

Här ser vi en stilren grön-vit Hammarbyhalsduk och en keps med ett jättelikt Leksandsemblem på. Allt avrundat med en jacka med svenska flaggan på. Många menar att det alltså är just denna koppling mellan Hammarby och Leksand som i slutändan omöjliggjorde Hammarby Ishockey att existera vidare.